Contact

Wilt u meer informatie of heeft u een vraag bel dan met nummer

074 - 240 46 00


           

Huren?

Neem dan direct contact op met onze makelaars.

DTZ Zadelhoff
Diederik Oord
06 20 48 97 85

    

ten Hag
Onno Kromhof
06 536 96 307

Duurzaamheid

Expo Business Parc en BREEAM

EXPO Business Parc Hengelo staat bekend om haar duurzaamheidambities. Naast het steeds verdergaand reduceren van energiegebruik wil ze duurzame energie opwekken. De onafhankelijke beoordelingsmethode van BREEAM-NL heeft Expo Business Parc inmiddels voorzien van het predicaat Excellent. De afkorting BREEAM staat voor Building Research Establishment's Environmental Assesment Method.

Milieuprestaties

BREEAM is de leidende, en wereldwijd meest valide, methode voor het meten van de milieuprestaties van gebouwen. Ook directeur Stefan van Uffelen, directeur van Dutch Green Building Council (DGBC) beaamt dit. Hij bewondert het feit dat de Odin Groep, eigenaar van dit park, het project in de ontwerpfase al liet toetsen.

Excellent in duurzaamheid

Met het vier sterren 'BREEAM Excellent' ontwerpcertificaat, is Expo Business Parc de eerste in Twente en zelfs Oost Nederland. De bestaande en nog te bouwen panden worden steeds verder verbeterd en aangepast. Dit moet uiteindelijk leiden tot een volledig CO2-neutrale exploitatie. De van oorsprong Engelse onderzoeksmethode BREEAM is vergelijkbaar met het Nederlandse TNO (Nederlandse Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek).

Onderwerpen in de beoordelingsrichtlijn duurzaamheid

De afkortingen van de categorieën van de door BREEAM beoordeelde duurzaamheidambities van Expo Business Parc in Hengelo.

  • Management (MAN)
  • Gezondheid en Comfort (HEA)
  • Energie (ENE)
  • Transport (TRA)
  • Water (WAT)
  • Materialen (MAT)
  • Afval (WST)
  • Landgebruik en Ecologie (LE)
  • Vervuiling (POL)

Groen in alle opzichten

Het plan onderscheidt zich door een uitgesproken parkachtige opzet, met opvallend veel groen. Wat Expo Business Parc daarbij nog specialer maakt, is de aandacht voor het milieu. Er wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van duurzame energiebronnen en energiezuinige verlichting en installaties. Materialen worden zorgvuldig geselecteerd, water wordt gerecycled en bij de inrichting van het terrein wordt optimaal rekening gehouden met flora en fauna. De getroffen maatregelen hebben er al toe geleid dat de eerste kantoortoren volgens de gezaghebbende beoordelingsmethode Breeam voldoet aan de kwalificatie ‘Excellent’. Dit hoge duurzaamheidniveau wordt in het hele verdere plan nagestreefd. Het ultieme doel is te komen tot een CO2-neutrale exploitatie.

BREEAM is bewezen objectief en betrouwbaar

In Engeland zijn al meer dan 800.000 gebouwen volgens de BREEAM standaard beoordeeld. Assessoren over de hele wereld werken volgens dezelfde kwaliteitstandaard onder licentie van BRE Global. Het systeem is gebaseerd op acht objectieve criteria die goede, duurzame prestaties waarderen.

Graag direct antwoord op uw vragen?

Explorius Vastgoedontwikkeling uit Rijssen heeft de Odin Groep begeleid bij het behalen van het BREEAM Excellent certificering voor duurzaamheid. ExploriusSpecialist op dit vakgebied is Ir. Marco Spekreijse, ontwikkelings-manager bij Explorius. Mail of bel: 0548 543 774.
Voorbeelden van andere bedrijven of terreinen in Nederland met een BREEAM Certificaat: